Mimari danışmanlık; bir projedeki katılımcı ve diğer unsurlar arasındaki bağlantının koordineli bir şekilde çalışmasının sağlanmasıdır.
Projenin belirlenen bütçe dâhilinde, zamanında ve teknik kaliteden taviz vermeden tamamlanması ve bu sürecin titizlikle yönetilmesi iç mimari danışmanlık hizmeti sayesinde gerçekleştirilmektedir.
Mimarlık, tecrübe ve deneyimlerini kullanarak ihtiyaçlara pratik, akılcı, yaratıcı, teknik ve bütçeye göre uygun çözümler üretmektedir. Sürecin tüm aşaması, proje sahibi doğrultusunda sistematik bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Mimari Danışmanlık Hizmeti
Mimari Danışmanlık, mimari dekorasyon işlemlerinin düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesi için hizmet veren bir sektördür. Danışmanlık faaliyetleri profesyonel ekipler tarafından sağlanmaktadır. Danışmanlık yapan kişiler, çeşitli sektörlerde deneyim sahibi uzmanlar tarafından seçilmektedir.
Proje tasarımının, bilgisayar ortamında tamamlanmış olması, projenin ilk adımını oluşturmaktadır. Yapıların proje hatları, teknik şartnameleri uygun şekilde tasarlanmaktadır.
Mimari Danışmanlık Ücreti
İç mimari danışmanlık ücreti, değişiklik gösteren bir konudur. İç mimar danışma yapacağı projeye göre ücreti belirtmektedir. Her projenin kendine özgü bir planı vardır. Proje dâhilinde kullanılacak malzemeler bu doğrultuda değişiklik göstermektedir.
Projenin büyüklüğü ve ne kadar alana yapılacağı fiyatı belirleyen diğer etkenlerdir. Her mimari danışmanın kendine özgü çalışma stili ve çalıştığı yapı firmaları vardır. Mimarın çalıştığı firma ve malzeme kalitesi bu anlamda değişiklik göstermektedir. İç mimari danışma hizmetinden yararlanmak isteyen proje sahipleri, fiyat konusunda ayrıntılı bilgiyi danışma aracılığı öğrenmektedir. Bu anlamda projeyi ve alanı görmeden fiyatlandırma yapmak doğru olmayacaktır.
İç Mimari Proje Bedeli
Projelerin kendine göre kapladıkları bir alan vardır. Bu alanlar ücretin belirlenmesi konusunda iç mimari danışman ekibine yardımcı olmaktadır. Projenin bedelinin doğru bir şekilde hesaplanması için kullanılan bir yöntem vardır. Bu yöntem;
- 1. Rölöve………………………………………………………%10
- 2. Ön proje…………………………………………………….%20
- 3. Kesin proje ve malzeme seçimi……………………..%30
- 4. Uygulama projesi, imalat detayları…………………%35
- 5. Mahal listesi metrajlar ve iş yapım programı……%5
Proje Asgari Ücreti; Projede belirlenen yapının yaklaşık metrekare alanı, birim maliyeti, Pid oranı, iç mimarlık hizmet bölümü oranı ve koordinasyon kat sayısı şeklindedir.
Koordinasyon Kat Sayısı: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki tüm il ve ilçelerin ve belde sınırları için 1,4 olarak alınmaktadır.